Kuchnia dla aktywnych: kasze i kiszonki

Kuchnia dla aktywnych: kasze i kiszonki

10.03.2022 /g.18:00

300,00 zł

Gdy na zewnątrz jest coraz chłodniej, temperatura spada poniżej zera, wykazujemy dużo mniej witalności i chęci do pracy. Brakuje nam słońca, a nasz organizm jest bardziej narażony na infekcje i przeziębienia. W związku z tym potrzebujemy wartościowych źródeł energii, które dostarczą organizmowi niezbędną do walki z infekcjami porcję witamin i składników mineralnych. Idealnie sprawdzą się tutaj kasze, czyli produkty zbożowe bogate w wartościowe węglowodany oraz błonnik pokarmowy. 

Aby zadbać o naturalną odporność, trzeba zadbać o swoje jelita. Znajduje się w nich ponad 70% limfocytów, które są podstawą funkcjonowania układu odpornościowego. Ich prawidłowe funkcjonowanie realnie przekłada się na nasze zdrowie. Jak to się ma do jedzenie kiszonek? Kiszonki to naturalne probiotyki, a zawarte w nich różne kultury bakterii wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikrobioty jelitowej, dzięki czemu wspierają nasza odporność. Dlatego określane są mianem Superfoods. 

Przed warsztatami o wpływie właściwej diety na organizm opowie pan Patryk Wiśniewski, dietetyk i fizjoterapeuta od 2017 roku związany z pierwszym zespołem KKS Lech Poznań. W czasie warsztatów nie tylko pomoże gotować, ale także odpowie na wszystkie pytania dotyczące właściwego odżywiania się osób aktywnych. 

 

Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotują:

Krem z kiszonej kapusty

Racuszki z kiszonej kapusty

Racuszki z kiszonych buraków

Sałatka z grubą kaszą bul gur kiszonym ogórkiem i kiszonym pomidorem 

Kaszotto z pęczaku orkiszowego z kiszonym czosnkiem i warzywami 

Komosa ryżowa z pomidorami i oliwą smakową.

 

Ponadto poznają sposoby kiszenia buraków, cytryny, czosnku , pomidorów.

Artur Dzierzbicki

Artur Dzierzbicki

Prowadzący

Szef kuchni KKS Lech Poznań, związany z pierwszym zespołem od 2014 roku. Wcześniej szef kuchni wielu renomowanych hoteli ( Pałac Mierzęcin, hotel Król Kazimierz, hotel Sheraton, hotel Dana, Columna Medica ); pomysłodawca i organizator konkursów kulinarnych organizowanych w plenerze m. in. Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ogniskach czy Mistrzostwa Polski w Paprykarzu. Prowadzący programy kulinarne Master Lech, Znani od kuchni. Od 2015 do 2021 roku szef kuchni piłkarskiej kadry Polski U21. Zauroczony polską kuchnią, zdrowym i BIO żywieniem. Współpracował z Polską Ambasadą w Portugali promując polską kuchnie i polskie produkty BIO. Były maratończyk i triathlonista.

Patryk Wiśniewski

Patryk Wiśniewski

Prowadzący

Dietetyk i fizjoterapeuta w KKS Lech Poznań. Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego, kierunek Fizjoterapia. Swoją przygodę w niebiesko-białych barwach rozpoczynał w 2013 roku jako fizjoterapeuta zespołów młodzieżowych. Pasjonat sportu oraz zdrowego żywienia oraz wiedzy z zakresu dietetyki sportowej. Studiował na Poznańskim Uniwersytecie Medycznym. Od 2017 roku związany z seniorskim zespołem Lecha Poznań, w którym odpowiada za dietetykę i suplementację. Współpracował również z młodzieżową reprezentacją Polski U18. Po pracy formę szlifuje w biegach długodystansowych, ale nie zapomina również o treningach siłowych. Wszystkie nowinki dietetyczne testuje na sobie.

Regulaminy

Przetwaraznie danych osobowych Regulamin warsztatów Oświadczenie o stanie zdrowia Oświadczenie o wizerunku