10.03.2022 /g.18:00
300,00 zł
Gdy na zewnątrz jest coraz chłodniej, temperatura spada poniżej zera, wykazujemy dużo mniej witalności i chęci do pracy. Brakuje nam słońca, a nasz organizm jest bardziej narażony na infekcje i przeziębienia. W związku z tym potrzebujemy wartościowych źródeł energii, które dostarczą organizmowi niezbędną do walki z infekcjami porcję witamin i składników mineralnych. Idealnie sprawdzą się tutaj kasze, czyli produkty zbożowe bogate w wartościowe węglowodany oraz błonnik pokarmowy.
Aby zadbać o naturalną odporność, trzeba zadbać o swoje jelita. Znajduje się w nich ponad 70% limfocytów, które są podstawą funkcjonowania układu odpornościowego. Ich prawidłowe funkcjonowanie realnie przekłada się na nasze zdrowie. Jak to się ma do jedzenie kiszonek? Kiszonki to naturalne probiotyki, a zawarte w nich różne kultury bakterii wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikrobioty jelitowej, dzięki czemu wspierają nasza odporność. Dlatego określane są mianem Superfoods.
Przed warsztatami o wpływie właściwej diety na organizm opowie pan Patryk Wiśniewski, dietetyk i fizjoterapeuta od 2017 roku związany z pierwszym zespołem KKS Lech Poznań. W czasie warsztatów nie tylko pomoże gotować, ale także odpowie na wszystkie pytania dotyczące właściwego odżywiania się osób aktywnych.
Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotują:
Krem z kiszonej kapusty
Racuszki z kiszonej kapusty
Racuszki z kiszonych buraków
Sałatka z grubą kaszą bul gur kiszonym ogórkiem i kiszonym pomidorem
Kaszotto z pęczaku orkiszowego z kiszonym czosnkiem i warzywami
Komosa ryżowa z pomidorami i oliwą smakową.
Ponadto poznają sposoby kiszenia buraków, cytryny, czosnku , pomidorów.