Kuchnia dla aktywnych: nowalijki w kuchni

Kuchnia dla aktywnych: nowalijki w kuchni

05.05.2022 /g.18:00

220,00 zł

Jedzenie warzyw i owoców to podstawowy element zdrowej zbilansowanej diety oraz warunek dobrego stanu zdrowia. Wraz z nadejściem wiosny na targowiskach i straganach pojawiają się pierwsze świeże, młode warzywa i owoce - nowalijki. Czym właściwie są nowalijki? Czy faktycznie są takie zdrowe? Jakie i kiedy wybierać? Na wszystkie te pytania odpowiemy podczas naszych warsztatów na temat zdrowego żywienia. 

Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Poza urozmaiceniem naszej diety przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, między innymi zapobiegają chorobom układu krążenia czy poprawiają stan skóry. Podczas warsztatów dowiecie się jakie nowalijki warto wybierać, na co zwracać uwagę podczas zakupów, a także czy można je jeść bez ograniczeń i jaki mają wpływ na nasz organizm. Nasz Szef Kuchni powie w jaki sposób można wykorzystać pierwsze świeże warzywa i owoce w przygotowaniu prostych, szybkich i smacznych potraw.

Na stole pojawi się między innymi rzodkiewka, młoda marchewka, pomidor, młode buraki, młode ziemniaki, ogórek, szparagi, korzeń i natka pietruszki, cebula dymka, szczypiorek, koperek, szpinak, sałata, kiełki. Postaramy się by nie zabrakło truskawek.

Artur Dzierzbicki

Artur Dzierzbicki

Prowadzący

Szef kuchni KKS Lech Poznań, związany z pierwszym zespołem od 2014 roku. Wcześniej szef kuchni wielu renomowanych hoteli ( Pałac Mierzęcin, hotel Król Kazimierz, hotel Sheraton, hotel Dana, Columna Medica ); pomysłodawca i organizator konkursów kulinarnych organizowanych w plenerze m. in. Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ogniskach czy Mistrzostwa Polski w Paprykarzu. Prowadzący programy kulinarne Master Lech, Znani od kuchni. Od 2015 do 2021 roku szef kuchni piłkarskiej kadry Polski U21. Zauroczony polską kuchnią, zdrowym i BIO żywieniem. Współpracował z Polską Ambasadą w Portugali promując polską kuchnie i polskie produkty BIO. Były maratończyk i triathlonista.

Patryk Wiśniewski

Patryk Wiśniewski

Prowadzący

Dietetyk i fizjoterapeuta w KKS Lech Poznań. Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego, kierunek Fizjoterapia. Swoją przygodę w niebiesko-białych barwach rozpoczynał w 2013 roku jako fizjoterapeuta zespołów młodzieżowych. Pasjonat sportu oraz zdrowego żywienia oraz wiedzy z zakresu dietetyki sportowej. Studiował na Poznańskim Uniwersytecie Medycznym. Od 2017 roku związany z seniorskim zespołem Lecha Poznań, w którym odpowiada za dietetykę i suplementację. Współpracował również z młodzieżową reprezentacją Polski U18. Po pracy formę szlifuje w biegach długodystansowych, ale nie zapomina również o treningach siłowych. Wszystkie nowinki dietetyczne testuje na sobie.

Regulaminy

Przetwaraznie danych osobowych Regulamin warsztatów Oświadczenie o stanie zdrowia Oświadczenie o wizerunku