Kuchnia francuska na słodko

Kuchnia francuska na słodko

28.04.2022 /g.18:00

240,00 zł

Kuchnia francuska, zwłaszcza deserowa, jest znana na całym świecie. Nie bez powodu - charakteryzuje się bowiem idealną kompozycją smaków i tekstur. Do przygotowania słodkich wypieków kuchni francuskiej potrzeba skupienia, dokładności i znajomości zasad. Kiedy pozna się podstawy, można zacząć chodzić własnymi ścieżkami i tworzyć autorskie kompozycje. 

W trakcie warsztatów powstaną dwie wariacje klasycznego deseru Paris Brest, który powstał w 1891 roku na cześć wyścigu rowerowego na trasie Paris - Brest - Paris, o długości ponad 1200 km. Pierwsza - z praliną z orzechów laskowych, druga - z pistacjami i malinami. 

Warsztaty pozwolą także zdobyć wiedzę o tym, jak wykonać kilka podstawowych elementów deserowych, czyli ciasto parzone i kruszonkę.

Wspólnie przygotujemy 

Pralinę z orzechów laskowych

Pistachio curd

Mus malinowy

Crème pâtissière

Kruszonkę pistacja - matcha

 

Maria Horowska

Maria Horowska

Prowadząca

Pieczenie fascynowało ją od najmłodszych lat, od kiedy pewnego deszczowego popołudnia tata nauczył ją piec ciasto marchewkowe. I tak się zaczęło! Późniejsze doświadczenie zdobywała w wielu poznańskich kawiarniach i restauracjach oraz na Islandii, gdzie między innymi w Snaps French Bistro - jednej z najchętniej odwiedzanych restauracji przez mieszkańców Reykjaviku. Ostatnie dwa lata spędziła prowadząc kawiarnię Taczaka 20, w której tworzyła autorskie kompozycje, zarówno na słodko, jak i na słono.

Regulaminy

Przetwaraznie danych osobowych Regulamin warsztatów Oświadczenie o stanie zdrowia Oświadczenie o wizerunku