Winiarskie A, B, C

Winiarskie A, B, C

13.01.2022 /g.18:00

200,00 zł

Program warsztatów

  • Czym jest wino, z czego powstaje i co zawiera
  • Degustacja wina: jak właściwie degustować i oceniać wino
  • Analiza wzrokowa, sensoryczna i organoleptyczna wina, czyli czego szukać w kolorze, aromatach oraz smaku wina
  • Rozpoznawanie aromatów
  • Uczestnicy otrzymują próbki aromatów winnych i spróbują je rozpoznać
  • Uprawa winorośli na świecie: najważniejsze regiony winiarskie na świecie
  • Szczepy winogron
  • Najważniejsze białe i czerwone odmiany wykorzystywane do produkcji wina
  • Winifikacja, czyli proces powstawania wina
  • Rodzaje butelek oraz korków do wina
  • Kieliszki, dekanter oraz temperatura serwowania wina
  • Łączenie wina i jedzenia
  • Wino na stole, czyli najważniejsze zasady serwowania wina

Degustacja – podczas warsztatów uczestnicy, spróbują: 

Dwóch win musujących: Cava i prosecco 

Dwóch win białych: sauvignon blanc i chardonnay 

Dwóch win czerwonych: tempranillo / sangiovese i malbec / cabermet sauvignon 

Słodkie wino deserowe np. tokaj szamordny 

Czas trwania: około 3 godziny.

Kazimierz Dębicki

Kazimierz Dębicki

Sommelier

Sommelier oraz właściciel Winebaru  Winobramie na poznańskich Jeżycach, który wspólnie z Szefem kuchni Dawidem Żukowskim prowadzi od 2016 roku. Z wiem związany zawodowo od ponad 10 lat. Pierwsze kroki stawiał w małym hiszpańskim tapas barze, gdzie zdobywał doświadczenie i wiedzę na temat win. Następnie pełnił funkcję sommeliera w restauracji SPOT, gdzie oprócz serwisu wina, współorganizował festiwale win polskich oraz naturalnych. Swoim gościom poleca wina z Europy, Nowego Świata oraz Polski. Sam najchętniej sięga po kieliszek musującego riesliga lub pinot noir.

Regulaminy

Przetwaraznie danych osobowych Regulamin warsztatów Oświadczenie o stanie zdrowia Oświadczenie o wizerunku