Ravioli z dynią i amaretto

Ravioli z dynią i amaretto

PRZYSTAWKI , KUCHNIA WŁOSKA

Dla wszystkich ceniących sobie smak pierogów mamy zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu włoskie ravioli. Nowe smaki, ciekawe połączenie składników, wszystko to sprawia, że warto spróbować zmierzyć się z tym daniem i poznać nowe smaki i aromaty. 

Między innymi to danie przygotowywali uczestnicy Warsztatów kulinarnych Amiki. 

Składniki

Do przygotowania farszu: 

Dynia hokkaido średniej wielkości - 1szt 

Amaretto - 100ml Bułka tarta - 100g 

Ser pecorino romano - 50g 

Oliwa z oliwek - 100ml

Tymianek - garść 

Sól Pieprz 

 

Dodatkowo 

Migdały - garść 

Oliwa z oliwek - 1 łyżka

 

Pasta Fresca 

Jajka - 1szt 

Mąka typu 00 - 100g 

Szczypta soli 

Łyżeczka oliwy

Sposób wykonania

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (wykorzystaj funkcję termoobieg) 

2. Dynię pokrój w kostkę ok 1cm, obtocz w oliwie, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem 

3. Całość przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut

4. Upieczoną dynię przełóż do miski, pozostaw do wystygnięcia 

5. Dodaj amaretto, bułkę tartą, ser i wszystko dokładnie wymieszaj 

6. Przygotowanym farszem możesz nadziewać makaron 

7. Zagotuj 2 litry posolonej wody 

8. Sklejone ravioli przełóż do gotującej się wody - gotuj 2 min 

9. Ugotowane ravioli przełóż na talerz, polej oliwą i prażonymi migdałami 

Sprawdź także